Het Kookhuisje
Culinaire activiteiten voor actieve mensen die op zoek zijn naar een
energiek en een gezond leven.
Ploom lifestyle
het online lifestyle-magazine dat vrouwen inspireert met wat hen bezighoudt.

Koken & genieten

Havermoutpap en appelcompote.

Groenten, fruit of noten als topping ?

Het weer veranderd naar kouder en natter met hier en daar periodes van herfstzon, gelukkig 😊

We passen onze maaltijden aan naar verwarmende voeding, om ons lichaam voor te bereiden op  de komende winter.

Onze voorkeur gaat dus uit naar een warm ontbijt en ingrediënten die van nature uit verwarmend zijn voor ons lichaam. Kooktijden worden dit seizoen ook wat langer, stukken groenten en fruit worden groter, zodat er meer warmte aan ons gerecht kan toegevoegd worden. ..

Granenpap van havermout is hierbij ideaal. Volgens smaak kan je de pap klaarmaken met water of granenmelk. Sojamelk én zeker in combinatie met suiker raad ik resoluut af omdat ie een grote mineraalrover is en dikwijls de schuldige is van tandbederf. 

Rijstmelk is naar mijn smaak de lekkerste. Haha de zoetste bedoel ik dus eigenlijk 😉                Doe er zeker ook een heel klein snufje zout toe aan de kokende pap om het zoete van het graan eruit te halen.    

Als toppings kan je warm seizoenfruit kiezen zoals appeltjes of schijfjes peren op sap. Al dan niet gecombineerd met noten. Maximum een eetlepel noten of zaden(per dag). Meestal rooster ik mijn noten nadat ik iets heb klaargemaakt in de oven. Niet alleen veel lekkerder, die geroosterde noten maar ook veel lichter verteerbaar.

Heb je het snel te warm ? Last van opvliegers ? Dan kan je de noten vervangen door zaden zoals pompoen- of zonnebloempitzaden. Nog een tip : gebruik dan zeker ook wat kaneel. Kaneel is niet alleen verwarmend. Het houdt je opvliegers ook mee onder controle. 

Maar ook met groenten zoals ‘rode biet met kaneel’ of ‘pompoen met gember en Chinese kruiden’ kan je een superlekker en voedzaam ontbijt maken. 

Het recept ‘havermoutpap met appeltjescompote’ vind je hier of onder de rubriek koken en tafelen, seizoenrecepten. Het recept ‘havermoutpap met rode biet en kaneel’ vind je of in deze rubriek ‘seizoensrecepten’ terug.

De dag beginnen met groenten is een mooi alternatief voor fruit. Elke dag veel fruit eten verzwakt de darmen. In het herfstseizoen tropisch fruit eten, koelt het lichaam af. 

Conclusie : Teveel fruit en tropisch fruit in de herfst (of winter) zorgen ervoor dat je  vatbaarder wordt om ziek te worden. En dat willen we nu net vermijden ! 

Een bowl met havermout en lekker zoete toppings van appeltjes en noten. Met dit lekker warm ontbijtje kunnen we onze immuniteit alvast opkrikken 😊

Smakelijk *

Ingrediënten

Werkwijze

Tip!

Andere recepten

Peren crumble met havermout en roggemeel

Verwarmend eten uit de oven
Omdat het zo lekker is nog een extra recept van een crumble. Dit keer met gekookte peertjes
die lekker doordrongen zijn van zoet, kruidig kookvocht. Het deeg wordt een mengeling van havermout gecombineerd met roggebloem. Afgetopt met amandelschilfers.

Appelcrumble met amandelmeel en pompoenpitten

Streekgebonden en seizoensgebonden
Voor je gaat denken, alleen maar appeldesserten ?
De verklaring is eenvoudig. Streekgebonden en seizoensgebonden eten is ideaal. Voor fruit betekent dit in de herfst en in de winter : appelen en peren, pruimen. Dus ja, ook veel appeldesserten 😉

Gevulde champignons

Champignons staat voor herfst maar ook voor feestelijk. Deze champignons kunnen op de brunchtafel of op de hapjesschotel. Opgevuld met wit broodkruim. In dit recept